Blog

Auto iporteren: hier moet je op letten

Nederland staat niet echt bekend als auto land. Wil je een mooie, degelijke auto hebben? Dan kom je al snel bij een Duitse auto uit. Veel mensen kiezen er dan ook voor om bijvoorbeeld een Duitse auto te importeren. Maar om dit te doen moet je wel een aantal zaken in gedachten houden.

Oriëntatie

Zodra je ook in het buitenland naar auto’s gaat kijken, is de keuze nog groter dan eerst. Een auto in het buitenland kan goedkoper lijken, maar houdt er wel rekening mee dat er nog heel wat extra kosten overheen zullen komen. Een voorbeeld van extra kosten, is de importheffing. Voordeel van een auto uit bijvoorbeeld Duitsland is dat je geen invoerrechten hoeft te betalen voor een auto uit de EU. Komt je auto van verder weg, zal dit bedrag er wel nog overheen komen. Daarnaast moet je auto in het Nederlandse kentekenregister geregistreerd worden. Hiervoor moet je aangifte doen voor de bpm. Bpm staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze aangifte moet gedaan worden bij de belastingdienst. Voordat je deze aangifte kan doen, moet je de auto laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Als het voortuig nog een geldige buitenlandse APK heeft kan deze in sommige gevallen overgenomen worden. Hiervoor dien je wel het originele rapport van de buitenlandse APK te overhandigen.  

Transport

Ook het transport zal voor extra kosten zorgen. Een autoambulance, of ook wel oprijwagen genoemd, kan gebruikt worden om auto’s of vergelijkbare voertuigen te vervoeren. Er bestaan zowel aanhangers die je achter een eigen auto kan monteren, als ook een oprijwagen die vast zit aan het voertuig. Daarnaast zijn er modellen waarop meerdere auto’s passen. De autoambulance kan gebruikt worden na een ongeluk, vandaar de naam, als je auto bijvoorbeeld niet meer zelf kan rijden. Maar je kan hem dus ook gebruiken om je auto uit het buitenland op te halen. Monteer je een oprijwagen achter je eigen auto, let dat wel op het trekkend vermogen van de auto. Daarnaast moet je over het juiste rijbewijs beschikken om er zelf mee te rijden. Je kan natuurlijk ook het transport laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Omdat deze vaak over eigen oprijwagens beschikken en meerdere auto’s tegelijk kunnen vervoeren, kunnen de kosten mee vallen. Daarnaast scheelt een hoop tijd en weet je zeker dat je auto op een goede manier vervoerd wordt. Zorg alsnog voor goede verzekering tijdens het transport, het zou zonde zijn als je auto onderweg al kapot gaat en je er geen compensatie voor krijgt.

Geef een reactie