confetti blauwe achtergrond
Blog

Confetti en videokwaliteit

Waarom neemt de kwaliteit van beeld af wanneer er confetti in beeld is?

Niet al te lang geleden heb ik voor een familielid een montage gemaakt van het filmmateriaal van haar bruiloft. Ik doe het sowieso graag, en natuurlijk al helemaal voor zoiets. Maar tijdens het doornemen van alle filmpjes viel mij iets op wat ik niet echt kon verklaren. Op een rode vloer werd er confetti gelanceerd op het bruidspaar en in de kamer. Het bruidspaar wilde specifiek confetti huren omdat het prachtige plaatjes oplevert. Maar op de beelden zag het er alles behalve prachtig uit. Het was gefilmd met een goede camera, maar toch zag alles er heel wazig en blokkig uit vanaf het moment dat de confetti gelanceerd wordt. Dit gebeurt overigens ook met andere videobeelden, bijvoorbeeld confetti bij een sportevenement op televisie. Ik snapte het niet, dus ik heb het één en ander opgezocht, en nu kan ik het antwoord met jullie delen!

Videocompressie

De bestanden die ik heb ontvangen van de persoon die alles heeft gefilmd, waren al verwerkte bestanden. Hierbij is dus ook van grote bestanden kleine bestanden gemaakt. Dit noemt men compressie. Vóór compressie worden alle pixels individueel gecontroleerd per frame, maar na compressie worden er clusters gevormd. Dat wil zeggen dat als een setje pixels lange tijd dezelfde kleuren afspelen wordt dat setje pixels als het ware voor één pixel aangezien. Hierdoor wordt er ruimte bespaard, en kost het dus minder geheugen om het bestand op te slaan. Of in het geval van streamen kost het dus minder data. Dit is ook waarom je bij slecht internet soms hebt dat je wel vormen kunt waarnemen van een volgend frame, maar dat de kleuren absoluut niet kloppen.

Interactie tussen videocompressie en confetti

Als het goed is kun je al een beetje inzien waarom confetti problemen veroorzaakt. Het is voor het computeralgoritme (het logische proces van pixels comprimeren), onmogelijk om te voorspellen wanneer er wel of niet een snippertje confetti voorbij vliegt, en welke kleur dat dan zou moeten zijn. Een filmpje heeft vaak een gedefinieerd bitrate, ofwel het aantal bits per secondes. Dit geeft simpelweg gezegd aan hoeveel permutaties het beeld elk volgende frame kan doen. Als er meer gefocust moet worden op het accuraat weergeven van de confetti, dan gaat dat ten koste van de algemene kwaliteit. Ten koste is het aantal bits per seconde niet veranderd. Overigens is dit dus prima op te lossen door een ongecomprimeerd bestand te gebruiken, iets wat ik ook heb uitgelegd aan de cameraman van de bruiloft.

Geef een reactie