Blog

Hoortoestellen voor slechthorenden

Op een dag kan het zo zijn dat je je realiseert dat je ineens minder hoort dan normaal. Zo hoorde je 's ochtends bijvoorbeeld de vogels fluiten, en plots is dat niet meer zo. Je had het volume van de televisie altijd op 24, nu moet hij ineens omhoog naar 35. Tijdens gesprekken met familie en vrienden merk je dat je ze vaker vraagt om te herhalen wat ze zeiden, omdat je ze niet goed kan verstaan. Dit zijn duidelijke tekens dat je gehoor verslechterd is. Zodra je dit door hebt, is het tijd om jeze lf eerlijk af te vragen: is het misschien tijd voor een gehoorapparaat?

Laat een hoortest doen

Het kan in het begin misschien wat confronterend zijn om jezelf die vraag te stellen. Maar als je gehoor erop achteruit gaat is het belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Anders heb je kans dat je gehoor alleen nog maar slechter wordt. Allereerst is het goed om je gehoor te laten testen bij een audicien. Door een aantal gehoortestjes te doen kunnen jullie samen kijken hoe slechthorend je bent. Vervolgens helpt de audicien je met het uitzoeken van een gehoorapparaat dat voor jou op maat wordt gemaakt. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten hoortoestellen en ieder apparaat is geschikt voor een bepaalde mate van slechthorendheid.

Verschillende soorten hoortoestellen

Het uitzoeken van een hoortoestel hoeft dankzij de hulp van een audicien niet heel moeilijk te zijn. Het is belangrijk dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden en ook duidelijk aangeeft wat jouw wensen zijn. Zoals eerder gezegd zijn er namelijk verschillende soorten hoortoestellen. Zo heb je bijvoorbeeld gehoorapparaten die precies in het oorkanaal passen en haast onzichtbaar zijn en zelfs gehoorapparaten die je kunt syncen met je smartphone. Je hebt hoortoestellen op batterijen, maar ook oplaadbare hoortoestellen die je simpelweg elke dag even aan de lader legt. Dankzij de hedendaagse technologie zijn hoortoestellen tegenwoordig geavanceerder dan ooit.

De kwaliteit van je leven gaat er op vooruit

De drempel om een gehoorapparaat aan te schaffen ligt in het begin misschien nog wat hoog. Misschien vind je het idee wel een beetje genant en schaam je je voor je familie en vriendenkring. Maar de kwaliteit van je leven zal flink verbeteren als je je eenmaal over die drempel heen hebt gezet. Dankzij hoortoestellen kunnen slechthorenden namelijk weer volop deelnemen aan de maatschappij, zonder zich afgezonderd te voelen. Gesprekken voeren en volgen kost minder energie, je kunt de vogels weer horen fluiten en je kunt weer genieten van je favoriete televisieprogramma's op degelijk volume. Zelfs deelname aan het verkeer is weer een stuk veiliger omdat je alles wat er om je heen gebeurt volledig kunt waarnemen.

Geef een reactie