Blog

Waarom een vaccinatie zo belangrijk is op reis

Door de jungle lopen, voedselkraampjes af gaan, culturen ontdekken: reizen heeft zo veel moois te bieden. Stuk voor stuk unieke ervaringen is het vaak echt waard om lange tijd weg te zijn, er voor te sparen en alles wat zo normaal en bekend is geworden een tijd achter te laten. Reizen is fantastisch, maar om alles soepel te laten lopen moet er ook een hoop geregeld worden. Vaccinaties is een van de dingen die eigenlijk onmisbaar zijn wanneer je een reis gaat plannen. Inlezen is de eerste stap, en daarna kun je besluiten wat er wel of niet nodig is. Om deze redenen is het in de meeste gevallen erg belangrijk om je te laten vaccineren voordat je aan de reis begint.

Ziektes

Op het moment dat je naar een ander klimaat reist, word je immuunsysteem automatisch voor een uitdaging gezet. Wanneer je een ziekte oploopt waar je lichaam totaal niet bekend mee is terwijl het ook al aan het wennen is aan nieuwe omstandigheden, krijgt het lichaam het extra zwaar te voorduren. Het nadeel van het oplopen van een ziekte daar is dat je op het moment dat je daar erg ziek van bent, het lichaam het meestal niet voor elkaar krijgt om het gevecht te winnen. Een goed immuunsysteem zou daar bij helpen, maar reizigers zijn vaak al niet top fit wanneer ze van plek naar plek gaan door ander eten, ander ritme en ander weer.

Omstandigheden land

De omstandigheden in het land hebben ook veel invloed op het lichaam in staat is zich tegen een ziekte of virus te weren. Vaak hebben ziekenhuizen in landen met veel armoede niet de middelen die er in het westen wel zijn. Waar je in het westen een grote kans hebt om beter te worden, is die kans in het oosten een stuk kleiner omdat er niet de juiste medicatie is, of niet de juiste apparatuur om het lichaam te helpen om beter te worden.

Verplicht of niet

In de meeste landen is een vaccinatie niet verplicht maar wel geadviseerd. Een hepatitis a inenting beschermt je tegen het oplopen van het zeer besmettelijke virus dat vooral gevaarlijk is in de landen waar de medische mogelijkheden gering zijn, ook dat zijn de landen waar het advies sterk geldt.

Vergoeding

Vaccinaties worden meestal niet vergoed. Houd daarom rekening met vaccinaties wanneer je een budget gaat opstellen voor de reis. En het is een aanrader niet te bezuinigen door geen vaccinatie te nemen. Ondanks dat het niet verplicht is, is het sterk aangeraden.

Laat een antwoord achter